La nivelul genunchiului, copii pot experimenta dureri de cauza multipla.

Foarte frecventa este durerea de genunchi dupa traumatismele sportive sau accidentale.

In acest caz, durerea este secundara unei leziuni musculoligamentare locale (contuzie musculo-ligamentara, intindere/ ruptura musculara sau ligamentara) sau poate fi data de o fractura.

In afara afectiunilor posttraumatice, genunchiul dureros la copil poate avea ca substrat urmatoarele entitati patologice:

1. Artrita – virala, bacteriana sau autoimuna, cand copilul prezinta durere intensa, cresterea in volum a genunchiului (tumefactie), mers schiopatat, febra si stare generala alterata.

2. Apofizita tibiala anterioara sau boala Osgood-Schlater, afectiune inflamatorie localizata la nivelul tuberozitatii tibiale anterioare, este mai frecventa la baieti si la sportivi cu varsta cuprinsa intre 11– 15 ani. Durerea poate fi provocata prin palparea tuberozitatii tibiale anterioare si la flexia fortata a genunchiului.

3. Sindromul de hiperlaxitate ligamentara generalizat (cand exista minim trei zone articulare cu hipermobilitate) sau izolat, la nivelul genunchilor. In ortostatism genunchiul copilului este in hiperextensie, deplasat in spate, iar la examinarea clinica se constata prezenta unor miscari patologice de instabilitate articulara. Durerea nu este constanta, are intensitate scazuta si isi face aparitia in conditii de suprasolicitare fizica. Totusi, aceasta instabilitate a genunchiului este necesar a fi corectata prin tehnici de recuperare medicala, intrucat se complica frecvent cu luxatii.

4. Deficienta de vitamina D3 la copil sau rahitismul – produce o tulburare in metabolismul fosfo-calcic cu demineralizarea matricei osoase, scaderea rezistentei osoase si aparitia deformarilor osoase. Durerea poate fi mai intens resimtita la nivelul genunchilor, dar copilul descrie dureri si la celelalte articulatii (pumn, cot, glezna, coloana vertebrala). Rahitismul carential are o frecventa crescuta in Romania; in Centrul Delfinul sunt tratati foarte multi copii cu rahitism si sechele articulare postrahitism (genul varum, stern in carena, volet costal, hipoplazie hemitorace etc.)

5. Boala Ombredanne exostoza unica sau multipla. Dezvoltarea unor formatiuni osteocartilaginoase in apropierea cartilajului de crestere la nivelul epifizei femurale inferioare, a epifizei superioare tibiale si peroniere, determina durere la nivelul genunchiului si limiteaza mobilitatea articulara. Se pun in evidenta radiologic iar tratamentul este chirurgical.

6. Tumorile osoase benigne sau maligne la nivelul genunchiului determina durere intensa continua, cu exacerbare nocturna, si mersul este schiopatat.

 

Autor: Dr. Stanciulescu Liliana, Centrul Medical Delfinul
Medic specialist in Recuperare medicala, medicina fizica si balneologie